luni, 26 decembrie 2011

Tort egiptean

 
Acest tort l-am pregatit acest an de Craciun, l-am ochit de mult pe site-ul Amaliei, si am zis sa il incerc acum. Nu m-am bucurat foarte tare de laude pentru ca preparatele din porc nu i-au mai lasat loc si lui.

Eu insa am fost multumita de rezultat, cred ca a iesit asa cum trebuia sa iasa, avand in vedere ca este o reteta un pic mai dificila. Este un pic mai dulce decat un tort cu mousse care este preferatul meu, acum depinde de preferinte, dar merita incercat.

Ingrediente:
 Pentru o foaie
  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate ( am inlocuit cu nuca)
Pentru crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon ( eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie
Pentru crema 2:
  • 200 ml frisca (asta este cantitatea din retea originala, dar pentru ca am vrut sa il imbrac peste tot am pus 500 ml frisca lichida batuta si apx 200 g de nuci macinate)
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari ( eu am pus nuca)
Prima data facem foile; batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm (eu am avut o forma de 26 cm, dar nu am intins compozitia pe toata forma, am aproximat una de 24 cm :)), intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute (cuptorul meu are focul cam iute chiar si la minim asa ca eu le-am lasat vreo 20 de min, verificati cu scobitoarea).











 Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi ( in total vor fi 3).

Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul il amestecam intr-un castron doar cat sa se “dezmorteasca” (il scoateti din timp de la frigider ca sa se mai inmoaie) si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.

Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul, incercati sa le striviti mai bine decat mine, pentru ca eu am mai gasit cateva bucatele prin tort, nu s-au topit bine).




Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune ) zdrobit si el.

 
Asamblam tortul astfel; punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi.

Ultimul strat va fi de frisca. Eu am ornat cu ciocolata razuita, bucatele de zahar caramelizat si ca sa arate cat mai bine, am cumparat din comert niste floricele de napolitana invelite in ciocolata. Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit.






 

2 comentarii:

  1. buna ! mi se pare un tort superb , dar am o intrebare : zaharul ars se topeste in tort ?, ca sotului meu nu-i place sa gaseasca bucatele de zahar crocant...multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze Mary, nu am vazut comentariul tau, am ratat primul comentariu de pe blogul meu :))) sper ca iti mai este de folos raspunsul... da se topeste zaharul, dar tb sa ai rabdare si sa il sfarami bucatele mici.

      Ștergere