sâmbătă, 6 aprilie 2013

Tort de ciocolata amaruie si ciocolata alba




Acest tort a fost o mare provocare, am avut misiunea sa indulcesc 30 de persoane, am rasfoit tot internetul si am decis sa fac un tort de ciocolata cu fructe de padure, cum va spuneam intr-o postare anterioara, in gasca mea de prieteni, majoritari sunt fanii ciocolatei. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, reteta originala a fost muuuult modificata, cu atat mai mare a fost satisfactia ca am reusit sa duc la bun sfarsit aceasta misiune.

Ingrediente blat:

- 200 g zahar
- 200 g faina
- 50 g cacao
- 1 pliculet praf de copt
- 5 oua
- 50 g ciocolata neagra
- 60 g unt
- 50 ml lapte
- 50 ml ulei
- 50 ml apa rece
- 50 ml frisca lichida
- 1 lingurita esenta vanilie.

Din aceste cantitati iese un blat care poate fi taiat in doua. Pentru tortul meu am facut 3 astfel de blaturi, le-am taiat pe jumatate, am folosit 2 jumatati pentru baza, 2 jumatati pentru mijloc si 2 jumatati pentru partea de sus. Pentru un tort normal este suficient sa faceti numai un blat pe care sa il taiati in doua, nu este imperios necesar sa puneti si la mijloc.

Am separat galbenusurile de albusuri, am batut spuma albusurile cu 150 g zahar, separat am batut galbenusurile cu 50 g zahar. Apoi am amestecat cele 2 compozitii, si am adaugat cacao, praful de copt si faina, amestecand cu o lingura de lemn, pana ce acestea sunt incorporate bine.
Intr-o cratita am topit ciocolata impreuna cu untul, laptele si frisca lichida, si le-am adaugat la compozitia blatului, astfel ne mai ramane, uleiul, apa si esenta pe care le adaugam ultimele.
















Pregatim o tava cu hartie de copt unsa cu unt sau margarina, ca sa va fie mai usor, ungeti putin si tava cu unt, pentru ca hartia sa se lipeasca de tava si sa va fie mai usor sa ungeti hartia de copt.


Se coace aproximativ 20 de min la foc mediu, cum cuptoarele difera, si nu toti avem cuptoare performante, la care sa putem regla temperatura, eu recomand testul cu scobitoarea, daca nu ramane nimic pe scobitoare atunci blatul este copt.
Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.




Ingrediente crema 1

- 400 g ciocolata amaruie ( eu recomand primola, in nici un caz ciocolata de menaj)
- 400 ml lapte
- 600 ml frisca lichida, batuta
- 1 plic si jumatate gelatina

Ingrediente crema 2

- 400 g ciocolata alba (Primola)
- 400 ml lapte
- 600 ml frisca lichida batuta
-1 plic si jumatate gelatina

Mai avem nevoie de 500 g fructe de padure si 300 ml lichior de fructe de padure, pentru insiropat.

Pentru crema procedam astfel:
Batem frisca si o punem la rece.
Pentru inceput puneti gelatina in 100 ml apa rece, si o lasati aproximativ 10 min pentru a se umfla.
Intre timp topiti ciocolata pe baie de aburi impreuna cu laptele, dupa ce ati topit ciocolata si au trecut si cele 10 min puneti si gelatina pe baie de aburi pana se dizolva complet, atentie focul nu trebuie sa fie puternic astfel incat aceasta sa nu fiarba pentru ca isi pierde proprietatile.
Adaugam gelatina peste ciocolata topita, si lasam compozitia sa se raceasca bine, este foarte important ca atunci cand amestecam ciocolata cu frisca, cele doua sa aiba temperatura apropiata, altfel se va taia frisca.




Pentru un tort cu un singur blat puteti injumatatii cantitatile.

Procedam la fel si pentru cea de-a doua crema.

Il asamblam astfel, punem la baza cele 2 jumatati de blat, pe care le insiropam cu lichior, punem prima crema, apoi fructele de padure (daca sunt congelate le lasati inainte intr-o strecuratoare o jumatate de ora) si deasupra alte 2 jumatati de blat, indicat este sa il lasam macar o ora la frigider pentru a se intari prima crema. Apoi il scoatem din frigider insiropam blatul si adaugam cea de-a doua crema plus ultimele 2 jumatati de blat deasupra. Il uitam pana a doua zi in frigider.






Pentru ornat am folosit urmatoarele:

- glazura de cacao
- modele din ciocolata alba
- pastram intr-un castron putina crema de ciocolata amaruie
- trandafiri din sugus (o punga)

Pentru glazura amestecam 300 ml smantana pentru frisca, 300 ml apa, 150g zahar si 200 g cacao si se pun la fiert, mai avem nevoie de 20g gelatina, pe care o preparam la fel ca mai sus. Adaugam si gelatina si lasam sa se raceasca.


Pentru modele din ciocolata fluturasi, flori, litere, cifre sau orice idei mai aveti, topim o ciocolata alba, eu am rupt bucatele ciocolata pe care am bagat-o direct in pos-ul de ornat cu un sprit rotund, pe care l-am introdus intr-o craticioara cu apa pusa pe foc, tinem ambele capete ridicate ca sa nu intre apa, cand s-a topit facem formele pe o hartie de copt. Si lasam la rece pentru a se intari.


Trandafirii ii realizam astfel: avem nevoie de o scobitoare, caramele sugus, folie de plastic si un sucitor.
Pentru inceput dintr-o jumatate de caramea facem mijlocul trandafirului, pe care il infigem intr-o scobitoare
Apoi din 4 jumatati de caramea facem 4 petale, punem carameaua intr-o folie de plastic si intindem cu sucitorul pana prinde forma unei petale, si le asamblam de mijlocul trandafirului. Mai facem 4 petale, din 4 caramele de aceasta data, ca sa iasa mai mari, si le asamblam in continuarea celorlalte.
Va recomand sa faceti florile inainte de a servi tortul, sau sa le pastrati in congelator, altfel se vor topi si inmuia, eu nu am procedat asa de aceea va recomand voua ca sa va iasa mai bine :)
Ca sa va lamuriti cum sta treaba, aveti si pozele mai jos.






Scoatem tortul din frigider si ii taiem marginile ca sa avem un tort drept. Daca facem un tort de dimensiuni mai reduse, putem folosi o forma rotunda cu inel detasabil si atunci o sa iasa din prima drept.
Turnam glazura, si il ornam dupa gust si pricepere.







In ultima imagine, eu stricand munca de 2 zile :)

Reteta originala o gasiti pe: http://www.ebunatati.blogspot.sk/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu