miercuri, 28 august 2013

Tort cu înghețată de ciocolată și fructe de pădure





Ingrediente blat:


  • 2 oua
  • 75 gr unt
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 175 gr zahar
  • 75 ml lapte batut
  • 50 ml apa
  • 50 ml ulei vegetal
  • 180 gr faina
  • 30 gr cacao
  • 1 esenta vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf sare


Pregatiti forma de tort pentru copt, tapetati fundul formei cu hartie de copt, o ungeti cu unt si presarati faina si  lasati-o deoparte.
Puneti ciocolata neagra impreuna cu untul pe baie de aburi pana ce toata ciocolata s-a topit. Amestecati energic si lasati deoparte. Intr-un castron amestecati faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea, lasati deoparte.
Intr-un alt castron, amestecati ouale impreuna cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul si compozitia devine alba. Turnati treptat laptele batut, apa, uleiul vegetal, si esenta de vanilie. Peste compozitia formata turnati ciocolata topita, dupa care incorporati mixul de faina si cacao, amestecand usor cu telul.
Turnati compozitia in forma de copt pregatita, si dati la cuptorul incins pentru 45 de minute. Faceti testul cu scobitoarea, nu trebuie sa ramana nimic pe scobitoare. 
Il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca bine de tot, altfel se va rupe cand il manevrati.

Intre timp pregatiti inghetata, avem nevoie de:

  • 150 ml apa
  • 100 gr de zahar
  • 50 gr cacao
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita extract vanilie


Intr-un castron pe care l-ati pus pe baie de aburi turnati apa si zaharul si lasati zaharul sa se topeasca complet. Adaugati cacaoa si amestecati continuu sa nu se faca cocoloase. Lasati compozitia sa fiarba usor 5 minute. 

Luati vasul de pe foc si puneti ciocolata rupta bucati, amestecati energic pentru a obtine o compozitie lichida. Lasati sa se raceasca complet, dupa care mai dati compozitia la frigider pentru 30 de minute.
Bateti smantana pentru frisca pana obtineti o compozitie pufoasa, dupa care o amestecati cu crema de ciocolata din frigider.
Asezati blatul in forma cu inel detasabil, iar peste blat turnati compozitia de ciocolata.
Dati platoul cu tortul format la congelator si il lasati peste noapte, eu nu am avut timp sa il las si a iesit  mai mult un tort cu ciocolata, decat cu inghetata, dar crema de ciocolata este extraordinar de pufoasa si banuiesc si gustoasa, va reamintesc cura mea nu imi permite sa gust dar arata cu adevarat apetisant :-).

Pentru ornat il scoateti cu o ora inainte sa il serviti, topiti o ciocolata, punand cubuletele de ciocolata intr-o punga pe care o scufundati in apa fierbinte pana se topeste complet, cand incepeti sa ornati, ciocolata se va intari imediat, datorita temperaturii tortului. Adaugati si fructe de padure, si cateva frunze de menta pe care eu nu le-am avut.





Reteta o avem de la: http://andreeachinesefood.blogspot.ro/2012/07/tort-cu-inghetata-de-ciocolata-si.html, careia ii multumim cu drag.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu